StartpaginaDiabetesDialyseNPTxArtikelenNieuwsLinksInloggenAgendaDonorGastenboekForum

Diabetes:

Type 1

Type 2

Type 3

Medicatie

Cijfers

Complicaties

Algemeen:

Startpagina

Sitemap

Contact

Colofon

Disclaimer

Diabetes is jongleren

Belangrijk bij jongleren is ook een patroon. Alleen omhoog gooien en weer opvangen is niet helemaal jongleren, met de objecten moet ook een bepaald continu patroon worden gevormd.

Diabetes
Diabetes mellitus is een ziekte waarbij de glucosewaarde (glucose) in het bloed chronisch verhoogd is. Dit komt doordat de alvleesklier geen of te weinig insuline produceert en/of doordat insuline minder werkzaam is. Hierdoor blijft de lever teveel glucose produceren en nemen de lichaamscellen onvoldoende glucose op uit het bloed. Het glucosegehalte van het bloed (de bloedsuikerspiegel) stijgt dan.

Een deel van dit teveel aan glucose komt in de urine terecht. Vandaar de Latijnse naam diabetes mellitus, die ‘zoete vloed' betekent. Bij een ernstig insulinetekort gaan de lichaamscellen voor hun energiebehoefte vetten en eiwitten verbranden. Deze vetverbranding heeft onder meer tot gevolg dat er ketonen (aceton) in de urine komen. Een te hoge bloedglucoesspiegel is op den duur schadelijk voor organen, huid en zenuwen. Het kan onder meer leiden tot oogaandoeningen, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en voetproblemen.

Soorten diabetes
Er zijn diverse vormen van diabetes met verschillende oorzaken en een verschillend verloop. Alle vormen hebben met elkaar gemeen dat het glucosegehalte in het bloed regelmatig te hoog is en dat het transport van glucose vanuit het bloed naar de weefselcellen ontregeld is. Deze website gaat in op de twee belangrijkste vormen van diabetes:

* Diabetes mellitus type 1, ofwel » type 1 diabetes
* Diabetes mellitus type 2, ofwel » type 2 diabetes
* Diabetes mellitus type 3, ofwel » type 3 diabetes (dit is geen officiële benaming)