StartpaginaDiabetesDialyseNPTxArtikelenNieuwsLinksInloggenAgendaDonorGastenboekForum

Dialyse:

Heamodialyse

Peritoniaaldialyse

Heamodialyse:

De Shunt

Algemeen:

Startpagina

Sitemap

Contact

Colofon

Disclaimer

De shuntarm

Wat is een shunt?
Een shunt is een chirurgisch aangelegde verbinding tussen een ader en een slagader. Meestal wordt deze in de onderarm aangebracht. Het doel is het verkrijgen van
een goede bloedstroom naar de dialysemachine en kunstnier. Dit om uw bloed voldoende te kunnen zuiveren van afvalstoffen en overtollig vocht.

De opnameduur voor een shuntoperatie is gemiddeld drie tot vijf dagen.
De shunt kan worden gemaakt van een eigen bloedvat of van kunststof. De chirurg bepaalt naar aanleiding van een vaatonderzoek welkemogelijkheid voor u het beste is.

Een shunt van een eigen vat (cimino) geneest sneller en geeft na de operatie over het algemeen weinig klachten. Na ongeveer 6 tot 9 weken is deze bruikbaar voor de dialysebehandeling.

De Gracz-shunt
Deze shunt wordt via dezelfde procedure aangelegd als de Cimino-shunt, alleen bevindt deze shunt zich in de bovenarm. De behandelend chirurg zal bij u beslissen waar de shunt zal worden aangelegd.

De aanleg van een kunstvat (goretex) is een iets grotere ingreep en kan daardoor na de operatie wat meer klachten geven. Een dikke/rode arm is de eerste week na operatie meestal het gevolg.
Na ongeveer 6 weken is deze shunt gebruiksklaar.

U kunt de geopereerde arm gewoon gebruiken voor zover de pijn dat toelaat. Dit bevordert het genezingsproces. Bij zwelling moet de arm (in rust) op één of
meerdere kussens gelegd worden.
De hechtingen van de wond worden na ongeveer tien dagen verwijderd.

Het stimuleren van de shuntontwikkeling
Bij een cimino shunt (eigen bloedvat) moet u regelmatig oefenen. Wij adviseren u drie keer per dag twintig maal stevig te knijpen in een zacht balletje. Hierdoor zal de shunt zich sneller ontwikkelen.
Als u een goretex shunt (kunstvat) heeft zijn de knijpoefeningen niet nodig. Het is wel verstandig de vingers in beweging te houden.

Controle op werking
Dagelijks moet u zelf de werking van de shunt controleren. Dit doet u door uw vingers op de shunt te leggen. Bij een goed functionerende shunt voelt u het bloedvat kloppen, of "trillen" onder uw vingertoppen.
Indien u dit niet voelt of de arm is pijnlijk/rood/ gezwollen met koorts moet u contact opnemen metde dialyseafdeling.

Flowmeting
De dialyseverpleegkundige voert een aantal keren per jaar een flowmeting uit tijdens de dialyse. Bij dit onderzoek kunnen we meten hoeveel bloed er per minuut door de shunt stroomt. Is dit getal te laag of is er een groot verschil met voorgaande metingen, dan is aanvullend onderzoek nodig. Dit onderzoek is pijnloos en is weinig belastend.